King County
- Building & Land Development Division
Parks, Planning and Resources Department

3600 - 136th Place Southeast
Bellevue, Washington 88006-1400

June 15, 1992

TO: Greg Kipp George McCallum
Lisa Pringle Harold Vandergriff
Gary Kohler : Lisa Lee
Terry Brunner Ken Dinsmore

FM: Jerry Balcom >
RE: Minutes of February 14, 1992 Code Interpretation Meeting

Present: Jerry Balcom, Rick Bautista, George McCallum, Lisa Lee,
Jerry Marbett, Susan Storwick, Ken Dinsmore, Karen Scharer, Brian
Shea, Lydia Reynolds

1. (a) Can a development proposal occur on one lot owned by the
applicant plus a fraction of an adjacent lot, where the
adjacent lot fraction is leased to the applicant?

The requirements of Section 19.08.010 must be met before there
can be a "sale, lease or transfer of ownership" of the
adjacent lot fraction to the applicant. Under that section,
a formal division of the adjacent property is needed to create
a new lot out of the fraction to be leased to the applicant
unless one of the listed exceptions apply. The exceptions
include land divisions for utility facilities and boundary
line adjustments that do not create a new lot: in those
instances, a formal land division under Title 19 is not
necessary. K.C.C. 19.08.010(D),(F).— -

For the adjacent lot fract:.on to be transferred to the
applicant, then, one of the following must first occur:

(1) a formal division of the adjacent property creates a new
lot out of the fraction to be transferred; (2) a boundary line
adjustment occurs by which the adjacent fraction becomes part
of the applicant’s lot; or (3) the adjacent fraction falls
under one of the other exceptions in K.C.C. 19.08.010. Once
one of these mechanisms has been employed, the applicant can
acquire the "fractlon" (now actually a separate lot or part of
the applicant’s lot) by sale, lease, or transfer of ownership.

i Note: Once an adjacent fraction has been combined with the
applicant’s lot to create a single building site, the use
permitted on that site (as well as every other code
requirement) applies to that entire building site, including
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the adjacent fraction. K.C.C. 21.46.030. The entire building
site must be maintained as a unit to meet code requirements.

(b) 1Is the lease line considered the lot line for the purpose
of determining setbacks?

Yes. Once the adjacent fraction has become a separate lot and
is combined with the applicant’s as a building site, or
becomes part of the applicant’s 1lot through a 1lot 1line
adjustment, the "lease line" is a "lot line" and the setbacks
are measured from the lot lines of the development site. See
K.C.C. 21.04.930.

2. How are setbacks measured for sites with communication
towers?

Setbacks are measured from the lot line to theboutermost "drip
line" of the tower, including all overhanging elements.

3. Is an access easement considered a roadway for
determining front yard setbacks?

Yes. Under Section 21.04.825, a recorded easement that
provides a primary means of access to abutting property is a
"street." Front yards are measured from the lot front line
(K.C.C. 21.04.930) and the "lot front 1line" is the line
separating the lot from the street (K.C.C. 21.04.565).

4. Does the failure to provide proper notice within 20 days
after the county accepts a complete short plat
application affect the vesting date?

The short plat applicant is required to give notice within
twenty days after a complete application is accepted by the
county. K.C.C. 19.26.070(a). If proper notice has not been
made by the specified date, the application is deemed .
withdrawn. For BALD to continue reviewing an application
deemed "withdrawn," a new application date must be assigned to
signify that the review process has begun again. That new
application date would then become the vesting date for the
application.

Part of the notice requirement is for the applicant to submit
an affidavit of posting to B.A.L.D. K.C.C. 19.26.070(A). If
the affidavit has not been received within a reasonable time
after the application is accepted, the applicant may be
notified of the need for the affidavit. If the applicant can
produce the affidavit, the application review proceeds with’
the vesting date unchanged. Failure to produce an affidavit,
which states that the notice was posted in a timely fashion,
results in the application being withdrawn.
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5. Can a nonconforming recreational establishment which
includes camping activities, recreational vehicles, and
mobile homes be legalized by obtaining a CUP under K.C.C.
21.44.030(L)?

. Uses established prior to 1958 are legal and may continue.

Additions to the facility after 1958 may or may not have been
constructed 1legally. Detailed, historical information,
together with an as-built of the existing recreational
facility is needed before any determination can be made on
individual structures.

6. Is a recreational hang-gliding club permitted outright in

the F zone as 'dispersed recreation" under K.C.C.

" 21.37.030(E)? What permits will the club need for a
three-day hang-gliding competition?

K.C.C. 21.37.030(E) permits activities such as hang-gliding in
the F zone. The county does not issue temporary land use
permits. Permits from Public Safety, Licensing, and the F:Lre
Marshal may be required for the competition.

JB:STS

cc:

Gordon Thomson
Henryk Hiller



